Den dominoeffekt av EU: s beslut om att sälja programvara

David Meyer rapporterar att

Oracle har befunnit sig på den förlorande sidan av en dom från EU: s topp domstol, som fastslog på tisdagen att licenser kan säljas på en andrahands basis, även när den aktuella programvaran laddas ner snarare än säljs på fysiska media.

Avgörande för företag köpare, domstolen sade också

Oracle, som gör en stor del av sina intäkter från underhållsavtal samt, hade försökt att hävda att det inte säljer mjukvara som sådan, bara licenser. Men domstolen effektivt backas upp Bot uppfattning att detta var en “konstlad åtskillnad”.

Domstolen gick så långt som att säga att den säljs vidare exemplar av programvaran kan dra nytta av de uppdateringar och buggfixar som kommer med något underhåll överenskommelse mellan Oracle och den första personen eller företaget att köpa programvaran.

Meyers inlägg tyder på att om den bifölls detta argument öppnar dörren för en stor andrahandsmarknaden. Det kan vara sant eller det kanske inte eftersom som artikeln påpekar, finns det fortfarande svängrum för Oracle att överklaga beslutet. Men det öppnar upp en del intressanta möjligheter kring hur företag licens (sic) program de inte tas i molnet under de närmaste åren.

Ett återkommande problem ligger i det faktum att när köpare göra nya programvara förvärvs beslut, de är sällan säker på hur många platser i ett program de verkligen behöver. Det leder ofta till en av två scenarier

Varken scenario är tilltalande. Däremot kan jag se en situation där köpare som är i behov av nya licenser skulle gå ut till en andra marknad för ytterligare platser. I extrema fall kan de till och med gå ut till en andra marknad att skaffa där de annars skulle ha gått till säljaren. Personligen tvivlar jag det senare scenariot rymmer mycket lovande även om det skulle vara frestande att medvetet underbuy i förväntan jag kunde antingen förhandla runt eller köp via en andra marknad någon gång i framtiden. Om köpare kan göra det i väntan på att åtminstone vissa underhåll periodiseras på vägen så finns det potential att åtminstone göra besparingar på kort sikt.

Detta gäller bara i Europa, eftersom följande beslut Vernor mot Autodesk, var amerikanska köpare effektivt in i en position där, under förutsättning att avtal som faller inom kategorin “allt du kan äta”, de bara licensiera men inte egen programvara kan överföras i andra marknader. Men … som öppnar upp ännu fler möjligheter.

Skarpsinniga köpare redan vet att med lite ansträngning kan licenser förvärvas till differ priser i olika geografiska områden. Nu tänker på de möjligheter som detta kan innebära för andra marknader som är utanför USA lagstiftande kontroll.

Jag kan tänka mig ett stort antal amerikanska typer få upp på bakbenen på detta, säger att Vernor fallet gjort en hel del känsla i samband med en marknad som är på väg mot hyres modeller. Men som missar poängen. Vad EU-domstolen har gjort men som de amerikanska domstolarna misslyckats med att göra, är att skydda de rättigheter en konsument tror att de har förvärvat.

Vad tror du? Är detta en vattendelare fall eller kommer sluga advokater på företags leverantörer få upptagen drömmer upp nya sätt att säkerställa intäkter skydd i en commoditizing värld? Min insats är på den senare och mer juridiska tvister. Men under tiden, detta tillsammans med Oracle / RiminiStreet fall ge intressanta pekare till polariserande effekt som störande affärsmodeller har på de etablerade leverantörer.

Overbuying och det oundvikliga problemet shelfware, Underbuying och tvingas omlicensiera (sic) vid högre än inticipated kostnad.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Image krediterar

UPPDATERING: Som jag trodde, US typer fick på bakbenen. Synd argumentet logik är rent nonsens.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner