Din sociala data är dömd, och inte räkna med Facebook för att spara

Facebook, Twitter, WhatsApp. Instagram. Pinterest. Alla dessa och namnlösa andra har blivit bundna till våra digitala liv mer än vi kan föreställa.

En de-betoning på varaktigheten uttryck samt en brist på önskan att bevara digitalt innehåll kommer med största sannolikhet att leda till förlust av många kulturellt betydande verk.

Trots deras betydelse för oss på en daglig basis – och oss att spendera så många otaliga timmar per år att dela och läsa delade material på våra produkter – vi har gett liten tanke till permanent av dessa material.

Praktiskt taget allt som rör vår vardag som vår civilisation producerar som ett register över vår existens är nu lagrad i digital form.

Innehållet vi konsumerar som ljud, video och tryckta ordet, liksom alla våra viktiga samtal – balansen i det existerar spridda på stora lagringsfält som ägs av offentliga moln tjänsteleverantörer.

Visst, det finns vissa uppgifter som hålls privat – på lokal lagringsenhet på konsumentdatorer, telefoner och surfplattor. Vissa människor behålla enheter specifikt för backup. Företag har betydande lagertillgångar eftersom det finns tillsynskontroller som tvingar dem att hålla vissa typer av data för en viss tid.

De har också ett egenintresse i kontinuitet i verksamheten.

Men att privatägda data, medan betydande – bleknar i jämförelse med den mängd data som genereras och lagras i offentliga moln.

Jag har redan skrivit om den verkliga potentialen av oss inte kunna hämta och återmontera datastrukturer femtio eller hundra år från nu, att vi av misstag kan förlora betydande kulturella verk som skapats i digitalt format.

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Men hur enskilda poster av vår existens?

När vi litar mer och mer på moln lagring som används vid offentliga tjänsteleverantörer, ge efter för bekvämligheten och nyttan av att ha tillgång till sin “Life” från någon endpoint enhet, sätter vi också kollektiva register över vår existens i händerna på tredje part som inte nödvändigtvis har en långsiktig uppgifter bevarande som högsta prioritet.

Våra data på offentliga tjänsteleverantörer som Facebook och Google har ett enda syfte – att mätas i pengar i utbyte för att kunna vara att dela dessa data med andra. Det är det avtal som är väl förstått.

Datan har betydelse för leverantören endast om det kan mätas i pengar på något sätt. Så statusuppdateringar, märkning, fotografier, filmer och liknande kommer endast att lagras på lång sikt om de har värde till leverantören.

Det är lätt att förstå hur något som är mycket som ett år gammal, kanske fem år gammal kan fortfarande vara av intresse för en leverantör som Facebook. Men tio år gamla data? Tjugo? Svårt att säga.

Såvida leverantörer har en implicit SLA som definieras enligt nivåer betaltjänst – som egentligen inte existerar i dag eftersom Facebook, liksom många andra är strikt en gratistjänst till slutanvändare – då finns det ingen garanti för datalagring på allt, även på en relativt kort sikt som mäts i en enda decennium.

Maskininlärning, uppgift automation och robotteknik är redan i stor utsträckning i näringslivet. Dessa och andra AI tekniker är på väg att föröka sig och vi tittar på hur organisationer bäst kan dra nytta av dem.

Och eftersom enheter är mer och mer i stånd att spela in högre densitet och mer komplexa dataformat såsom hög definition eller ens 4K video, och publika moln börjar göra dessa format delbara, kommer det att finnas en högre investeringsnivå som kommer att krävas av offentliga moln leverantör i sin lagringsinfrastruktur.

Detta kommer att orsaka en betydande förändring i hur offentliga molnleverantörer klassificera data och det kommer också att köra tunga produktifiering av lagringsindustrin själv. Hyperscale leverantörer kommer att leta efter allt fler sätt att lagra att bulkdata billigt istället för att använda teknologi såsom SAN.

Men även med kraftigt standardiserad teknik såsom JBODs egenskap av kostnadsdrivande faktorer, är mängden exponentiella tillväxten av offentligt lagrade data kommer att förpassa en hel del material i bitbucket. Det finns inget sätt vi kan lagra alla det för evigt.

Snapchat åtminstone fungerar enligt principen att det inte kan spara något permanent. Allt det gör anses disponibel.

Så låt oss inse det. Din sociala data dömd. Dina statusuppdateringar, dina uppladdade bilder, videoklipp, allt det kommer att vara otillgängliga någon gång i framtiden. Inte bara av dig, men genom din säd liksom.

Om du verkligen vill bevara det här då du kommer att behöva vidta åtgärder för att hålla dem själv.

En del av problemet kommer att vara vad dataformat som ska användas och hur mycket av det gör du bryr dig om det är korrekt rekonstrueras.

En mapp full av JPEG eller ens MPEG4-filer kan vara lätt att flytta mellan lagringsleverantörer under loppet av flera decennier så länge du flitigt hålla koll på det här och du ha flera kopior.

Men rekonstruera din Facebook eller Twitter ström? Förutsatt att du alltid har möjlighet att exportera data över livstid dessa tjänster, hur skulle du rekonstruera det ändå?

Låt oss anta att du har hela XML tio år värt Facebook data som du själv genererat. Det finns inga bra verktyg som finns idag som gör att du kan se att data offline eller en annan leverantör i exakt samma sammanhang som använder Facebook själv.

Hur man planerar, hantera och optimera företagets lagring för att hålla jämna steg med datafloden.

Och Facebook, liksom många offentliga moln sociala nätverkstjänster, förändras ständigt hur dess datastrukturer lagras som den lägger till nya funktioner. Facebook data inte gillar Microsoft Office-dokument, PDF-filer eller ens Open Document Format där datakällan väntas fortsätta och återställas och synlig över långa tidsperioder så länge kopior hålls.

Facebook också inte behöver offentligt dokumentera hur dess interna data lagras eftersom den inte är skyldig att dela sina data med någon. Den delar bara dess data när den ser en fördel att göra så.

Om du tog bilder av din Facebook-ström vid en års mellanrum, är chansen att de XML-definitioner kommer att se helt annorlunda varje gång.

Du skulle behöva verktyg som kan rekonstruera olika versioner av detta foder. Och Facebook är bara ett av de offentliga molntjänster människor använder varje dag.

Så kanske Digital Forensics experter skulle kunna återmontera kulturellt relevanta register, förutsatt att de kan få kopior av saker. Men dina barn och barnbarn? Jag skulle inte räkna med det.

Vad gör ni för att bevara uppgifter om din “Life” för dig och din familj? Prata tillbaka och låt mig veta.

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

speciell funktion

speciell funktion