Dogs vinner WiMax licenser i Malaysia

MALAYSIA – I ett okaraktäristiskt djärvt drag som föraktade landets främsta telekombolag, tilldelas Malaysias telekombranschen tillsynsmyndighet WiMax licenser till fyra lägre nivåer operatörer.

Regeringen förra året inför mycket kontrovers över sin WiMax anbudsförfarande, efter det avblåstes övningen strax innan anbud berodde på att stänga.

Tidigare denna månad, de malaysiska Kommunikation och Multimedia kommissionen (MCMC) slutligen delas ut fyra 2.3GHz trådlös bredbandsspektrumlicenser till Bizsurf, Packet One Networks Asiaspace Dotcom och Redtone-CNX bredband. Licenstagarna är nu förvränga att rulla ut WiMax tjänster i slutet av året.

Bizsurf, Packet One Networks (tidigare känd som MIB Comm) och Asiaspace Dotcom kommer att omfatta Peninsular Malaysia, medan Redtone-CNX Bredband kommer att tjäna öst malaysiska delstaterna Sabah och Sarawak. De fyra företagen slå 13 andra utmanare som ingår tungviktare Maxis Communications, TM Bhd och DiGi.Com.

Yeoh Yung Juen, analytiker på TA Securities, sade den malaysiska regeringen – att ignorera de stora telekom spelare – var sannolikt att ge de mindre aktörerna en möjlighet att visa upp sig.

Yeoh noteras att regeringen sannolikt besviken över att de stora telekom inte rulla ut 3G-tjänster i landet så fort som den hade väntat.

Den MCMC har gett licenstagare fram till slutet av året för att rulla ut sina WiMax tjänster, till 25 procent av befolkningen i de områden som tilldelas. Vid utgången av det tredje året, förväntas de att utöka sina tjänster till åtminstone 40 procent av befolkningen i de områden som de täcker.

Regeringen räknar också varje licenstagare att investera mellan 250 miljoner ringgit (US $ 72.500.000) och 300 miljoner ringgit (US $ 86.900.000) under de första tre åren av genomförandet. Dessutom bör WiMax tjänster erbjudas till “ett överkomligt pris”, enligt den MCMC krav.

Det har dock fram uppstått om huruvida de fyra låg profil WiMax licenstagare har de ekonomiska medel och teknik för att leverera WiMax tjänster på schemat.

Yeoh enades om att det är “utförande risker” inblandade, notera att finansieringen kommer att vara nyckeln till en lyckad implementering.

Det kommer att bli en utmaning för tillståndshavarna att rulla ut WiMax tjänster i slutet av året “, sade han.” Det är mer troligt att tjänsterna kommer att rullas ut under 2008. “Dessutom skulle WiMax-aktiverade enheter bara blir mer lättillgängliga på marknaden i slutet av året, sade han.

När det gäller finansiell kapacitet, menar Yeoh att Green Packet – som äger Packet One Networks – och Bizsurf har den ekonomiska tyngd för att se genom projektet. Grön Packet har redan omkring 300 miljoner ringgit (US $ 86.900.000) i kontanter, medan Bizsurf backas upp av konglomeratet YTL Corporation, tillade han.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Redtone International, som äger Redtone-CNX, sa att det var “undersöka olika alternativ för att höja de medel som behövs och kommer att tillkännage detaljerna när slutfört”. Redtone International Group VD Zainal Amanshah var optimistisk företaget kan möta deadlines att rulla ut WiMax tjänster i Sabah och Sarawak. Han tillade att dess WiMax tjänster skulle vara “rimliga”, med inriktning företagskunder, små och medelstora företag och konsumenter.

Grön Packet uttryckte också förtroende för att det skulle kunna rulla ut sina tjänster före årets slut. Företagets VD Puan Chan Cheong sade dess WiMax bredbandsprodukter skulle riktas mot företag.

Puan tillade att vinna WiMax licens sätta företaget på ett “lika villkor” med de stora telekommunikations spelare.

Kvar i dammet, svar på sin förlust, utfärdat DiGi ett uttalande konstaterar att det “respekterar det senaste beslutet om WiMax men beklagar förlusten av möjligheten att använda sina kunskaper och resurser för att gynna konsumenterna”. Den norskägda företaget också förbises när ytterligare 3G-licenser delas ut av MCMC förra året.

TA Securities Yeoh sa: “Det är en stor förlust för DiGi Detta kommer att hindra och göra deras långsiktiga bredbands färdplan [i Malaysia] osäker..”

Men anser analytiker allt är inte förlorat för DiGi eftersom det fortfarande kan ge WiMax tjänster genom ett joint venture med, eller ett förvärv av en bredbandsspektrum licenstagare. “Det finns spekulationer om att DiGi kan förvärva Time Dotcom, som har en 3G-licens”, säger Yeoh.

NasionCom, som också misslyckats med att få en WiMax licens, sa att det skulle fortsätta att fullfölja sina planer på att ge WiMax tjänster. “Vi strävar efter att leverera WiMax för trådlöst bredbandstillträde genom att rida på vår fördelning 3.5GHz spektrum”, det sade i ett uttalande. Med sin befintliga spektrum, NasionCom sa att det kunde erbjuda bredband över ett stort område och vid högre kapaciteter.

Lee Min Keong är en frilansande IT-skribent baserad i Malaysia.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”