Kommer Openoffice överleva Oracle-Sun övertagande?

Den sista veckan har sett en hel del spekulationer om framtiden för Suns projekt med öppen källkod nu att företaget har absorberats av Oracle. De flesta av nedfallet från Oracles senaste förvärv faller utanför mitt rike av expertis eller ens intresse. Några av mina universitets läsare säkert kommer att vara nyfiken (OK, vissa universitet IT folks och även enstaka K-12 affär som har investerat i Sun-teknik är rent nervös). Men jag måste säga att den enda bit av Sun-teknik som jag faktiskt bryr sig om på denna punkt är Openoffice.

Enterprise Software;? Openoffice är död. Leve Libreoffice, Open Onetime MS Office utmanare Openoffice:? Vi kan stängas på grund av minskande stöd, moln, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Visst, Solaris blev ganska plattform för virtualisering och Sun hade gjort verkliga framsteg när det gäller att föra plattformsvirtualiserade applikationer till skrivbordet. De donerade tid, pengar och kompetens till en mängd olika pedagogiska sysselsättningar. Vi vet alla de projekt med öppen källkod som de hade i sin stabila. Jag kan bara inte få fussed om någonting, men utom Openoffice.

Mestadels detta är att jag är övertygad om att MySQL kommer att leva vidare, det är helt enkelt inbäddade i alltför många ställen att dö och har redan kluven, så jag är inte alltför orolig. VirtualBox är stor, men det finns andra virtualiseringsprodukter som kommer att göra susen om det dör. Openoffice har kluven också, men Go-oo.org saknar varumärke eller trovärdighet av Openoffice. Det är också Windows och Linux, Mac behöver förlita sig på Openoffice eller NeoOffice, fd vilket är helt plattformsoberoende.

Varför jag bryr mig om Openoffice så mycket,? Eftersom det sparar våra skolor en massa pengar. Ännu viktigare, det sparar våra elever, föräldrar och samhällsmedlemmar en hel del pengar. Det innebär att varje student med en dator kan ha en fullt fungerande, mogna kontorssvit utan att betala hundratals dollar eller lösa för Works Suite som kan ha kommit med sina datorer.

Kan Openoffice gör en koppling av dokument samt Office 2007? Nej, inte riktigt. Är dess kalkylbladsfunktioner som lättanvänd? Nära … mycket nära. Bortsett från detta är dock det något som de flesta studenter, lärare eller personal skulle vara ute i en Office-paketet som inte kan vara nöjda gratis med Openoffice? Det enkla svaret är nej.

Vad detta betyder är att Openoffice måste leva på än Sun. Kanske Oracle får bakom det, jag är inte så säker och jag är inte ensam. Oavsett omprofilering av Go-oo måste ske skulle hända och vi bör se till att våra elever och skolor har fortfarande tillgång till högsta kvalitet, gratis office-paket tillgängliga.

? Openoffice är död. Länge leve Libreoffice

Onetime MS Office utmanare Openoffice: Vi kan stängas på grund av minskande stöd

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip