Kommer ytan snart vara större än smartphones för Microsoft?

Kommer intäkterna från hybriddatorer som Surface Pro 4 snart köra dem från Microsofts smartphones;? Microsoft

marknadsdynamik

En första titt: Microsofts Lumia 950 med Windows 10 Mobile, Microsoft och Windows Phone: Vad gick fel, och där de kan gå härifrån, Microsoft Surface Bokrecension: En trevlig bärbar dator, men ändå inte min “ultimata” PC

Microsofts smartphones och bärbara / tablett hybrid datorer verkar vara på väldigt olika banor.

I sin senaste uppsättning av finansiella resultat – Q1 2016 – Microsoft noterade att dess telefon inkomster hade minskat 54 procent “speglar vår uppdaterade strategi”. En påminnelse om denna strategi: tillbaka i juli bolaget skära 7.800 jobb, mestadels i sin telefon företag, och meddelade att det skulle ta en $ 7,6 miljarder nedskrivning om förvärv av Nokia-enheter och företagstjänster. Dess telefon intäkter har nu glider under de senaste fem kvartalen.

Medan Microsofts Surface intäkter sjönk också $ 236.000.000, eller 26 procent, under samma kvartal, Microsoft skyllde detta på frisläppandet av Surface Pro 3 i juni 2014. Årets iteration, Surface Pro 4 och Surface Bok (båda bra omdömen) anländer inte förrän i oktober, så kommer sannolikt ge Q2 resultat, på grund av i januari, ett uppsving.

Så långt att andra kvartalet, som omfattar semesterperioden, har sett den starkaste omsättningsutveckling för Surface anordningar, som verkar vara på en uppåtgående trend övergripande (se diagram nedan).

Microsofts intäkter från Surface enheter och smartphones,. Webb

Microsoft har också precis lanserat, till blandade recensioner, en Lumia flaggskepp telefon – den första för två år. Lumia 950 (som ska följas av 950 XL) införs “Continuum” funktion som gör smartphone för att agera som en dator när den är ansluten till ett tangentbord och bildskärm.

Men det verkar inte förebåda ett stort genombrott för Microsoft, vilket innebär att det finns alla chanser att Surface intäkter kommer att gå smartphone intäkter någon gång snart – kanske så snart som nästa kvartal.

Detta återspeglar skillnaden i smartphone och PC marknader. Just nu är smartphone marknaden allt om Android och IOS, och det kommer inte att ändras när som helst snart. Det är svårt för Microsoft att bryta in på Apple-dominerade premie slutet av marknaden utan en stor app ekosystem, medan de smala marginalerna i Android världen gör att lika tuff en plats att konkurrera.

PC-marknaden är uppenbarligen hemmaplan för Microsoft: Windows fortfarande den dominerande operativsystemet överlägset, och nu när hotet från tabletter – i företaget åtminstone – tycks ha avtagit något, konsumenter verkar intresserad av att prova ny dator formulär faktorer. Och Microsoft har haft bättre idéer om att göra om datorn än sina traditionella hårdvarupartners hittills.

Men vad betyder det för Microsoft och mobil? Mobile är fortfarande den stora enheten tillväxtområdet, oavsett hur man ser på det. Datorn kommer inte bort, men blir allt bara en enhet bland många, och kanske en av de mindre använda dem på det. Denna yta växer blir en viss lättnad för Microsoft, men utmaningen av mobila återstår.

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, iPhone, A10 Fusion: Silicon driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus

A10 Fusion: Kisel driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Mer om Microsoft och mobil