Rapture av Nerds: Bokrecension

Neat idéer är den farligaste formen “, konstaterar en karaktär i The Rapture av Nerds (en fras som ursprungligen yttras av en Ken MacLeod tecken). Vi är i romanen gemensamt skriven av Charles Stross och Cory Doctorow, och” snygg idé “i det här fallet är en flash konspiration som får en Arthur Dentish sorts kille som heter Huw Jones inbjuden till en fest, eftersom han har rätt genomet för infektion med ett slags intergalaktisk DNA spam och sedan lägga på en jury-cum-dokusåpa att bedöma en form av syntetiskt liv som skapats av ett par super brainy tre-åriga tvillingar. en annan karaktär kallar det en “självföröknings teleologi meme”.

Om detta inte låter mycket som din idé om en bra tid, ja, är det inte Huw är heller. Men åtminstone han har ett tillstånd utfärdat tekanna med en wisecracking djinni inuti. Det kunde vara värre. Fram till Huw mamma tar en nanomanipulator såg till Huw huvud och lindar hjärnan. Hon säger att det är att digitaliseras och laddas upp så Huw kan vara odödlig tillsammans med miljarder andra roaming universum förångning planeter för tillräckligt “computronium” för att hålla det hela går. Huw kallar det mord.

Fast besluten att motstå den modiga nya digitala värld av oändliga möjligheter Huw befinner sig nu i (ja, har Huw en mid-roman förändring kön), tillbringar hon de två första åren fullt konstruera en simulering av livet på landsbygden Wales kasta krukor. Som visar sig ha varit en dålig idé, eftersom nu hon är den enda person som kan vittna för att rädda jorden från undergång och hon inte har någon av de kunskaper som krävs.

Det finns en skola som hävdar att någon transporteras till vår tid från det avlägsna förflutna skulle ha svårt att överleva. Vad skulle de göra? Hur skulle de klara med alla uppfinningar i det moderna livet? Jag har länge trott motsatsen: en grottman transporteras till vår tid kan vara rädd för bilar, eländiga i byggnaderna och inkompetenta med en dator, men när han hittade en bit mark han skulle veta hur man matar sig själv och bygga ett tak över huvudet . Däremot ta en av oss tillbaka till Paleolitikum och vi skulle inte ha en enda färdighet som krävs för att överleva: vi skulle förmodligen överges så snart som möjligt eftersom en alltför stor börda för någon grupp scrabbling för uppehälle – Jag kan tänka mig oss liggande gnäller och frossa på en skrot tigger en gud för batterier och batteri gårdar.

Men Stross och Doctorow sena-21: a århundradet världen förmodligen verkligen skulle motverka caveman: vad skulle han göra i en simulerad miljö med emotionella skjutreglage och fysik som kan konfigureras efter behag? Och ändå, vissa saker är bekant. Charleston, South Carolina, fylld av evangelikaler, fortfarande har ingen nation sjukförsäkring, så Huw uppmanas att betala för behandling med en verklig ben och kanske en njure.

Jag tyckte att det här en svår läsning – delvis på grund av tätheten av skämt och referenser, och delvis på grund Stross och Doctorow är föreslagen världen är så klart någonstans jag aldrig vill ha för att leva. Om det enda alternativet är döden, men skulle jag föredra champagne eller mjölk i min simulerade bad?

Rapture av Nerds, av Cory Doctorow och Charles Stross, Publicerad av Tor Books, 350 sidor, ISBN: 978-0-7653-2910-3; $ 24,99

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation