Rysslands yttrandefrihet tillslag syftar till att kväva bloggare, censurera Putins politiska rivaler

Rysslands president Vladimir Putin förväntas underteckna till lag under de kommande dagarna ett lagförslag som passerade överhus den statliga parlamentet på tisdag.

Den ryska parlamentets senaste spel kunde se stora västerländska teknikföretag förbjudna från landet om de inte lagra data på sin mark – ett drag som skulle tillåta ryska myndigheterna att enkelt snoka på användardata.

Kritiker har liknat den kontroversiella lagförslag som ett försök att kväva nätet oliktänkande och ilska som har byggts av Putins motståndare under de senaste två åren.

Federationsrådet godkände med stor majoritet nya kontroller på ryska bloggar och webbplatser som ser mer än 3.000 dagliga besök. Den ryska regeringen säger lagen är utformad för att formalisera “blogging” enligt rysk lag, medan motståndare säger att det kommer att begränsa yttrandefriheten i landet.

Lagen måste nu undertecknas i kraft av Putin, en före detta agent med landets interna säkerhetstjänst. Putin avböjer sällan att underteckna eller veton lagstiftning som antogs av de två husen i duman, som domineras av det politiska partiet lojala mot presidenten.

Med mer än 61 miljoner användare som är online i landet förblir Ryssland en av de största växande online-ekonomierna i världen.

Det internationella samfundet har under de senaste månaderna fortsatt att montera tryck mot Ryssland för sina inrikes- och utrikespolitik.

Ryssland är fortfarande i exil från G8 ekonomiska medlemsstaterna efter det bifogas Krim, ett distrikt i Ukraina tidigare i år efter en folkomröstning allmänt anses vara olaglig enligt internationell rätt. Ekonomiska och handelssanktioner har införts av USA och västvärlden, även om europeiska länder kvar på åskådarplats när de är starkt beroende av de nordiska och ryska gasleveranser.

Lagen gör det möjligt för regeringen att bötfälla bloggare, medborgarjournalister och aktivister, upp till $ 900 som inte registrera sig som medlemmar av media, och ytterligare böter om bloggare misslyckas att upprätthålla Kremls strikta mediaregler.

Vad skulle en upptrappning av spänningarna betyda för framtiden för våra relationer med ryska mjukvaruföretag, utvecklare och strategiskt utlagda tech talang?

Berörda ryska bloggare och medborgarjournalister kommer att tvingas att kontrollera fakta – som kan ifrågasättas av domstolarna och regeringen, och att tiga under valen. Förelägganden kan också åläggas de som klassificeras som att sprida “extremism”, som kan inkludera pornografi eller “obscent språk.

På tal till nyhetsbyrån Reuters, Reportrar utan gränser sade lagen var avsedd att “öka kontrollen av online-innehåll.”

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Samtidigt online media expert och uppmärksammade ryska bloggaren Anton Nosik berättade byrån att Kina är “mycket mer liberal” än Ryssland i detta avseende, trots tung nätet censur och starka förtal lagar och liknade Ryssland flytt till en epok före kollapsen av Sovjetunionen.

En annan framstående anti-Putin bloggare, Andrei Malgin, skrev på sin LiveJournal blogg förra veckan: “Målet är att döda den politiska bloggosfären av fallet.”

Men som Bloomberg rapporterade, är ryska blogg plattformar försöker kringgå och sabotera systemet.

Yandex, Rysslands främsta webbplats från trafiken, stänger sina blogger popularitet ranking för två veckor sedan som svar på räkningen. LiveJournal ersatte också populära blogg Sidprenumeranter siffror med “2,500+” för att kjol snart kommer att vara signerat lag.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Ryssland nyligen förarbetena har lett experter sekretess att varna för ytterligare begränsningar av yttrandefriheten, information och politik oppositionen kritiska mot Kreml och Putin regimen.

“Ryssland är nu inkompatibel med Internet-företag just nu.” – Tidigare VK.com ägare Pavel Durov (påstås utkonkurrerade av Kreml)

En annan “anti-terror” lag som antogs av Rysslands parlament skulle tvinga företag, inklusive blogg plattformar, sociala nätverk och Internet-företag, att lämna blogginlägg siffror tillsammans med andra personuppgifter som tillhör ryska och utländska medborgare.

Obligatorisk media opt-in

“Anti-terror” lag för den inhemska uppgifter snooping

En lång historia av censur, politiskt förtryck

Det ryska parlamentet, passerade ett lagförslag förra veckan, som kan förbjuda både västerländska och inhemska företag från att verka i landet om de misslyckas med att lagra ryska uppgifter inom landet. Det skulle tvinga företag som Facebook, Google och Microsoft för att bygga datacenter och lagra data på servrar baserade på rysk mark för att ge statens intelligens och masskommunikation regulatorer större kontroll över den ryska Internet.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer