Samsung presenterar sin första Tizen telefon

Samsung har tagit wraps bort sin första Tizen smartphone, Samsung Z, som börjar säljas i Ryssland senare i år.

Världens största smartphone tillverkare har redan använt Tizen OS dess alternativ till Android, i, dess Gear linje smartwatches, och några kameror, men dess väg till att använda Tizen för smartphones har visat något rockigare.

Trots säker fordringar från Samsung chefer som en high-end Tizen smartphone, skulle starta 2013, enheten aldrig kom, inte att få stöd från bärare, som deltagit i utvecklingen av OS “ekosystem.

Samsung kallar Samsung Z en “premium” smartphone, men medan det lånar några idéer från Galaxy S5, betyder inte riktigt når upp till sin Android flaggskepp när det gäller specifikationer.

Automotive Grade Linux Group är att använda Tizen att utveckla en referensplattform som biltillverkarna kan använda för i bilen system.

Samsung Z har en 4,8-tums HD Super AMOLED skärm på 1280×720 pixlar och kommer att anlända med Tizen 2.2.1. Som en “premium” telefon, kommer det att komma med LTE-stöd, en 2.3GHz quad-core processor, 2GB RAM, 16 GB ombord lagring och en microSD-kortplats. Enheten har en åtta megapixel bakåtvänd kamera och 2,1-megapixel framsidan likvärdigt jämfört med S5: s 16-megapixel och två-megapixelkamera par.

Liksom S5, det har fått en pulsgivare, fingeravtrycksläsare, ultra energisparläge och ladda ner booster, som kombinerar wi-fi och LTE-anslutning för att påskynda nedladdningar. Att vara lite mindre än sin Android flaggskepp, Samsung Z också lättare på 136g och levereras med en 2600 mAh kapacitet batteri. Men det är en premie funktion från S5 som inte gjorde det till Samsung Z vatten och dammbeständighet.

Förutom saknar tillgång till en miljon Android-appar, vad kan Samsung Z ägarna förväntar från enheten? Enligt Samsung erbjuder Tizen enheten “snabb, optimal prestanda med förbättrad minneshantering”, vilket innebär snabbare starttider och “omedelbar multitasking”.

Smartphone kommer också att stödja “superb” 2D och 3D-grafik och kommer tydligen erbjuder mjukare rullning och förbättrad rendering prestanda när du surfar på webben.

Den fysiska utformningen av Samsung Z avviker från den rundade ramen för Samsung Galaxy linje, och i stället har en mer kvadratisk ram inte helt olik Sonys Xperia smartphones, men med Samsungs signatur konstläder ryggplatta.

Enheten kommer på show på Tizen Developer Conference, San Francisco från den 3 juni och när den börjar säljas i Ryssland under det tredje kvartalet i år, kommer att finnas tillgänglig i svart och guld.

Medan användargränssnittet inte ser dramatiskt annorlunda Android, Samsung touting den som en särskiljande hem och tillämpning layout, som erbjuder Dynamic Box och Färgtema inställningar som kan användas för att anpassa användargränssnittet.

Med tanke på bristen av Google Apps på Tizen smartphone och det faktum att det kommer att sparka igång försäljningen i Ryssland först, enheten också bär en annan standardsökmotor i form av Rysslands svar på Google, Yandex,. Samsung naturligtvis kommer att möta samma app brist utmaning som alla blivande alternativ till Android. För att bygga upp appen räknas i spirande Tizen Store kommer Samsung att lansera särskilda säljfrämjande program för alla utvecklare för ett år.

På ett liknande sätt som Mozillas Firefox OS utvecklare dag ansträngningar kommer Samsung också vara värd Tizen “lokala app utmaningar” i Ryssland och OSS-länderna vid lanseringen av enheten.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Samsung att lansera minst två Tizen smartphones i Q2, Samsung lanserar Tizen SDK för wearables:? Kommer utvecklare följa, Samsungs Tizen på Gear planen vettigt, Tizen Association awards $ 4.000.000 för utvecklare

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Tizen