Skrift är på väggen för Aussie riskkapitalbranschen

Det är talande att australiska riskkapital leverantörer VC knappt har betygsatt ett omnämnande i vad som varit en vattendelare år för lokala nystartade företag, och det verkar som om försvinnande handling kommer att bestå under en tid.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Start-Ups, Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för simulering utbildning, e-handel, Flipkart och Paytm bli omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid, Start-Ups ;? Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det

Det har varit ett fantastiskt år av investeringar för Aussie nystartade företag vars verksamhet modeller har validerats av amerikanska VC företag och investerare, inklusive en $ 11 miljoner investeringar i Melbourne-baserade data forskning uppstart Kaggle ($ 11.000.000), Wollongong grundade digital kvitton uppstart KRAVLA förvärvas av Walmart (över $ 10 miljoner euro), US $ 15.000.000 injiceras i Sydney-baserade e-handel ansökan BigCommerce och en $ 35.000.000 investeringar i konstruktion marknadsplats 99designs av Silicon Valley fast Accel investeringar.

Denna toppnivå cherry picking kompletterar den enorma ström i gräsrotsinvesteringsaktivitet som leds av utsädes acceleratorer Startmate och AngelCube, liksom ängel investerare organisationer, såsom Sydney änglar, som i år lanserat en $ 10 miljoner sidvagn fond. Även den australiensiska regeringen nyligen fick på lagen med en $ 10 miljoner finansiering engagemang för 23 uppfinningar.

Ännu vid en tidpunkt då den lokala industrin går gangbusters, har de australiska VC hade sina huvuden i sanden.

Jag förstår att vid det senaste Advance Innovation Program händelse i Melbourne, sade Aussie lokala VC att de var bara intresserad av lokala entreprenörer som har genomgått en lärlings i Silicon Valley.

Det ironiska är att australiska entreprenörer i dalen inte behöver lokala VC, vilket framgår av denna veckas tillkännagivande av en $ 1,5 miljoner investeringar i antipodean uppstart Science Exchange.

Oroande denna typ av små-världen tänker helt ignorerar styrkan av australiska nystartade företag.

Lik av Atlassian och 99designs lyckats eftersom de omfamnade utmanande australiska marknadsförhållanden, inte för att de undvek dem.

Australiens små lokala marknadskrafterna nystartade företag att sikta global från dag ett – en klar fördel gentemot sina navelskådande amerikanska motsvarigheter – och bristen på humankapital finns här innebär att Aussie företag behöver göra mer med mindre, ofta kör effektivitet genom automatisering och processer.

Viktigast av bristen på lokalt tillgängliga finansierings tvingar australiska företag att utveckla lönsamma affärsmodeller för att överleva.

Traditionellt, VC spelar en avgörande roll för nystartade företag som har visat sina affärsmodeller och behöver uppgradera till nästa nivå av tillväxt och avkastning, vanligtvis går globalt genom att skala sin verksamhet.

I en alltmer globaliserad marknadsfinansiering är australiska VC bara sitter på sina händer, och kan inte konkurrera med dollar, kontakter och kunnande av sina amerikanska motsvarigheter, som reser långa sträckor för att säkra erbjudanden i vår egen bakgård.

Ett hopp för industrin är den nya $ 25 miljoner tidigt fond Adventure Capital, som hoppas att vara Dave McClure i Australien, och som redan har gått nära några stora affärer (inklusive finansiering KRAVLA).

Det kommer dock att ta tid innan fonden utnyttjas fullt investeringspotential, och fram till dess den lokala riskkapitalindustrin kommer att krympa i betydelse.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för utbildning simulering

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det