Slutet är nära för iOS jailbreaking

Den sista iOS jailbreak skall offentliggöras var för iOS 9.1. Det var tillbaka i mars. Nu är det juni och den senaste versionen av iOS är iOS 9.3.2, och det verkar inte vara en jailbreak i sikte.

Är slutet nigh för iOS jailbreaking? Det verkar säker som den.

Först ut, låt mig klargöra att jag inte anser jailbreaking vara fel. Det är inte. Att iPhone eller iPad du jailbreaking är din iPhone eller iPad, och du kan göra med det som du vill. Visst, jag har stött på folk som inte visste vad de gjorde som styrde sig i tarpits genom jävlas med saker som de inte förstod, men som är en del av att växa upp.

Å andra sidan, inte Apple inte skyldig dig en jailbreak. Den ser jailbreaking som undergräver säkerheten i iOS operativsystem och hårdvara. Även om du kanske oskyldigt använda denna jailbreak egen växel, samma exploit kan användas av andra för mer skändlig ändamål.

Dessutom är jailbreaking som ett piratverktyg – inte låtsas att en del i samhället inte gör det – och som sådan Apple har en skyldighet att försvara utvecklare mot intäktsförluster till följd av detta.

Med tanke på hur aggressiv Apple är på väg att släppa iOS uppdateringar jailbreaks har nu en mycket kort livslängd. Det är mycket lättare för Apple att lappa en sårbarhet än det är för jailbreaking samfundet att hitta en sårbarhet att utnyttja.

Och kom ihåg också att jailbreaking samhället inte skyldig någon en jailbreak. Att hitta och utnyttja sårbarheter är kvalificerat arbete, och alla har räkningar att betala. Varför göra en sårbarhet fri att jailbreaking samhället när det kan vara värt en hel del pengar till någon vit hatt – eller, för den delen, svart hatt – forskare? Populariteten av iPhone och iPads innebär att det finns en ständig efterfrågan på nya bedrifter från brottsbekämpning, regeringar och brottslingar, och det gör sedan en värdefull råvara.

Ekonomin är vägde tungt mot jailbreaking.

Så varifrån kommer denna ledighet jailbreaking?

Jag tänker inte säga att det är dött, eftersom det finns några lysande begåvningar i samhället, och en sårbarhet är allt som behövs för att få alla upp till den senaste iOS release. Men jag tror verkligen jailbreaking är döende. De dagar jailbreaks kommer heta i hälarna på nya iOS utgåvor är ett minne blott, och de som förlitar sig på jailbreaks kommer att behöva lära sig att ha tålamod.

Vilket leder till problem – hur länge du hålla igång och gamla versionen av iOS medan du håller utkik efter en ny jailbreak? Veckor? Månader? År? Hur länge är användare är villiga att köra gamla koden för? Hur länge är de villiga att köra utan buggfixar och patchar? Hur länge är de villiga att gå miste om nya funktioner för?

Även om det är möjligt att någon har en jailbreak för iOS, och är helt enkelt att hålla tillbaka tills iOS 9.3.3 släpps för att ge det en längre livslängd, vi egentligen bara talar om ett fönster i ett par veckor i bästa fall tills Apple pluggar hålet och katt-och-råtta-lek startas om.

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Apples girighet är att komma i vägen för tillväxt och expansion till nya områden, Framtiden tillhör Amazon, inte Apple, Hur man sparar pengar när man köper iPhones, iPads, Mac och andra Apple hårdvara och tillbehör, hur (och varför) Jag minska min Windows PC styrka, varför Uber tittar din smartphone batterinivå

Hårdvara, bygga dig en $ 10 VR headset, Apple, Bye, bye ruttna appar: Apple strävar efter att rensa upp i App Store, iOS, iOS 10 är fortfarande en enda röra, men åtminstone det är en kvick, stabil röra, hårdvara, Apple att uppgradera Mac lineupen i år, iPad stylus stöd nästa år: Rapportera

Och att döma vad jag har sett på sociala medier, och inom jailbreaking samhällen, inte tålamod verkar börja bära tunna. Medan hardcore jailbreakers förstår att det finns en hel del att släppa en fungerande jailbreak, gör den genomsnittliga titeln användaren inte.

Det verkar också vara mindre anledning att jailbreaka. Jag får det att detta är en personlig åsikt, men som iOS har mognat och förbättringar och nya funktioner har lagts till, de flesta av anledningarna till att folk lägger fram för jailbreaking ett år sedan eller så omtvistad. Det är inte att säga att här finns inte några häftiga jailbreaks ute. Till exempel ger Activator du ställa in genvägar och automatisera uppgifter, medan Browser Ändra kan du ställa in en tredje part webbläsare som standard.

Återigen, det är din iOS-enhet, så gör med det som du vill. Men kom ihåg att ingen är skyldig dig en jailbreak.

Bygga dig en $ 10 VR headset

Bye, bye ruttna appar: Apple strävar efter att rensa upp i App Store

iOS 10 är fortfarande en enda röra, men det är åtminstone en kvick, stabil röra

Apple att uppgradera Mac lineupen i år, iPad stylus stöd nästa år: Rapportera