Sprints Clearwire förvärv i trubbel som Softbank caps bud

På torsdag, Sprint erbjöd $ 2,1 miljarder köpa resterande aktier, det för närvarande inte äger i rival mobilnät Clearwire.

Sprint-Clearwire affären skulle se 11 miljoner abonnent starka mobilnät snappas upp av USA ” tredje största nätverk för $ 2,90 en aktie för kvarvarande 48,3 procent av Clearwire aktier som Sprint ännu inte äger, tillsammans med en $ 800.000.000 kapitaltillskott för att hålla Clearwire flytande.

Clearwire raketer på innan börsen efter ett erbjudande från Sprint att köpa ut den återstående andel i Clearwire för runt $ 2,1 miljarder kronor.

Andelen köpa ut affären var, redan 5 procent högre än Clearwire pris stängningskurs, på onsdag.

Men nyheten om affären, Clearwire aktier höjden med nästan 15 procent till $ 3,16 på nyheterna, skicka en stark signal om att investerare ville ha ut av affären mer. Reuters rapporterar nu att Clearwire investerare funderar exakt längs dessa linjer och vill ha ut av mycket mer.

Men det finns ett problem.

Sprint meddelade i oktober att det skulle, sälja 70 procent av aktierna i bolaget till Japans Softbank, för $ 20,1 miljarder dollar. I gengäld kommer Sprint få $ åtta miljarder nytt kapital för investeringar tillbaka till sitt mobilnät. Som vi nu vet, var detta delvis att köpa ut Clearwire för att få fler kunder och att utöka sitt nätverk, tillsammans med andra investeringar.

Här är där dominoeffekt kommer in i bilden. Softbank äger en majoritet del av Sprint och Sprint vill resterande aktier i Clearwire, men Softbank slutligen – eftersom det är majoritetsägare i Sprint – måste godkänna alla Clearwire övertagande.

Så länge ingen ville ha mer, affären förmodligen skulle ha gått framåt utan att någon av de berörda företagen lider några större huvudvärk.

Men Clearwire aktieägare – som äger cirka 7,6 procent av bolaget – kritiserade Sprint erbjudandet och ville åtminstone $ 5 per aktie, driver Clearwire värdering på ungefär $ 7,3 miljarder eller tre gånger mer än den ursprungliga utgångspriset.

Softbank, har dock ett tak budet att Sprint kan erbjuda $ 2,97 per aktie, eller $ 4,34 miljarder enligt två källor talar till nyhetsbyrån Reuters. Softbank mössa lämnar Clearwire bud kort på ca $ 3 miljarder.

Det är ett spel av buy-out kyckling. Nu är det bara en fråga om vem som kommer spänne under trycket av den potentiella försäljningen: Softbank kan höja sitt bud, men kan inte se ut som en barnlek, medan Clearwire inte kan överleva på lång sikt, men kan inte driva sin begärda priset för högt eller det kan förlora icke-bankfinansiering.

Men Clearwire, vid denna tidpunkt, kan inte vara alltför kräsen på detaljerna och kan behöva slutligen ge efter för en lägre än vad bolagets aktiekurs speglar pris. Clearwire kämpar och kräver finansiering för att uppgradera sin infrastruktur för att hålla sina 11 miljoner abonnenter anslutna, och slutligen hålla företaget flytande. Reuters säger att företaget har tillräckligt med pengar för att “pågå till tredje kvartalet” 2013.

Crest Financial, som äger mer än 3 procent av Clearwire, sa att det “har för avsikt att vidta de åtgärder som den kan” för att undvika “orättvis handel av Sprint och andra parter”, medan det finansiella företagets stämning fortsätter i ett försök att förhindra en affär mellan Sprint och Clearwire.

Vi har lagt ned frågor till både Sprint och Clearwire, men hörde inte tillbaka utanför amerikanska kontorstid. Om vi ​​hör tillbaka, kommer vi att uppdatera pjäsen.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga