Spy lagar måste undersökas, men ingen quick fix: British PM

Storbritanniens premiärminister David Cameron har berättade en parlamentarisk utredning som allmänheten är mindre oroad med Snowden avslöjanden, men att brottsbekämpande organ måste noggrant förklara sina behov om de vill modernisera kommunikationsuppgifter lagstiftning.

Cameron fronted den brittiska parlamentets gemensamma kommitté för nationella säkerhetsstrategin på torsdag för att ge bevis som vittne. Han sade att han är oroad över att mediernas reaktion att släppa information från US whistleblower Edward Snowden kunde ha underminerat den nationella säkerheten, och varnade tidningar att “tänka innan de agerar”.

Trots detta, sade han också att allmänheten är mindre sysslar med kommunikation och sekretessproblem än medierna gör det ut att vara.

Hursomhelst, han erkände att frågan om vem som har tillgång till data och varför är viktigt att ta itu med, och som med tiden skulle lagstiftning måste moderniseras för att bättre ta itu med dessa frågor. I fråga om timing, men att han inte förväntar sig att detta ska ske snart, och under tiden kan åtgärder utanför av juridiska förändringar krävas.

Jag är inte säker på att vi kommer att göra framsteg på det under de kommande månaderna när det gäller lagstiftning. Det kan finnas vissa saker korta lagstiftning som vi kan göra.

Modernisering lagstiftning kommer också att innebära att ge brottsbekämpande organ med moderna data enligt Cameron.

För att demonstrera hans argument för att ge dessa organ med större befogenheter, drog han på sin kärlek till TV kriminaldrama, anger att dessa visar har sällan fall där mobiltelefonen metadata inte används för att fånga brottslingar.

Han var mycket noga med att påpeka att det var metadata, inte det faktiska innehållet i telefonsamtal eller e-post, som tillhandahöll nödvändig information för att hjälpa till att lösa brott.

Cameron inte förespråkar för brottsbekämpande organ att ha fri tillgång till dessa uppgifter heller, dock. De begär informationen skulle behöva ha en bra anledning för att göra detta, och att all lagstiftning skulle behöva noggrant balansera hänsyn till medborgarrättsgrupper.

“Vi har fått göra denna förklaring mycket tydligt, verkligen få ut det till människor och sedan bygga, kanske i början av nästa parlament, ett partiöverskridande fall för förnuftig lagstiftning för att ta itu med denna fråga,” statsministern sagt.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze