Studenter vänder sig till publiken finansiering för Facebook sekretess rättsfall, höja 20.000 €

En student som planerar att vidta rättsliga åtgärder mot Facebook har vänt sig till publiken-medel för att finansiera sin rättegång.

Den österrikiska elevgrupp Europa-v-Facebook meddelade sin avsikt förra veckan för att gå vidare med ett tvistemål mot Facebook, hävdar det sociala nätverket bryter mot europeisk dataskyddslagstiftning.

Europa-v-Facebook förbereder sig nu för domstol, och uppskattar att kostnaden för fallet kan variera mellan € 100.000 och 300.000 €. Utan tillgång till rättshjälp, är gruppen hoppas kunna finansiera sin kamp med hjälp av bidrag från supportrar på nätet.

Gruppen har inrättat en folkmassa finansiering överklagande på Crowd4Privacy, där användarna kan välja att donera något belopp som de finner lämpligt. “Folk donerar i genomsnitt 20 €,” Max Schrems, gruppens talesman sade. “Om vi ​​hittar runt 5000 supportrar, kan vi få de viktigaste frågorna till domstol. Om vi ​​har mer än 15.000 supportrar, kan vi använda allt vi har. Och om det inte lyckas, åtminstone försökte vi.

Vid skrivande stund, visar platsen gruppen har samlat in över € 20.000, som säger att det kommer att sätta in mot “advokater, domstolsavgifter och resekostnader”.

Alla resulterande domstolsbeslut skulle inte begränsas till Facebook, enligt gruppen. “Om vi ​​tar den här saken till domstol, kan det gå upp till Europeiska unionens domstol En dom skulle vara en signal för online-industrin, liknande den,. Antitrustförfaranden mot Microsoft”, säger Schrems.

En titt bakom kulisserna på Facebook hårdvara labbet, den andliga hem för datacentret hårdvara rörelsen Open Compute, som radikalt kan förändra den typ av IT-företag använder, och som de köper den från.

Europa-v-Facebook hade tidigare lämnat in en rad klagomål om Facebook med den irländska dataskyddskommissionären (DPC). Vakthund därefter inledde en revision i Facebook efterlevnad av EU: s dataskyddslagstiftning.

Granskningen resulterade i flera rapporter och “icke-bindande rekommendationer” från privatliv vakthund. Facebook har dock göra vissa ändringar i sin verksamhet i Europa, bland annat, att stänga sin ansikts funktionen erkännande.

Därefter, enligt Europa-v-Facebook, frågade den irländska DPC gruppen för ett uttalande som svar på sin revision. Gruppen förra veckan levererade en 70-sidig rapport, som stöder några av resultaten av DPC, men tillägger att gruppens klagomål inte har lösts helt och frågor om alltför mycket förtroende har satts i Facebooks svar.

“I vissa fall” revisionsrapporter verkar vara baserad på prognoser, obevisade påståenden från [Facebook] eller generella antaganden som saknar faktabaserad bevis för dem “, enligt rapporten (PDF) sa.

Enligt en talesman, är det Facebook mål “att tillhandahålla en tjänst som gör det möjligt för miljontals europeiska medborgare att ansluta och dela med sina vänner här och runt om i världen”. Facebooks sätt att hantera användardata har varit “föremål för en grundlig granskning av den irländska dataskyddskommissionären under det senaste året. De två detaljerade rapporter som DPC visar att Facebook Irland uppfyller principerna europeiska dataskydds och irländsk lag.” Företaget erkänner också att det har “några vokala kritiker som kommer aldrig att bli lycklig vad vi gör och vad DPC avslutar”.

Re-thinking säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Säkerhet, nytänkande säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD, Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera? nu att åtgärda kritiska säkerhetshål

Facebooks respons