Toshiba Libretto U100 Review

Namnet Libretto kan ringa några klockor. Toshiba introducerade en miniatyr utbud av bärbara datorer med detta namn redan 1996, först i Japan. Den Libretto kom till Europa 1997, men därefter sjunkit från Toshibas produktutbud. Nu har det återvänt som en ultra-ultraportabel som packar i en anmärkningsvärt komplett uppsättning funktioner. Dock är Libretto U100 dyrt på £ 1249 (exkl. Moms), så för pengarna måste vara en fullt fungerande bärbar dator. Är det levererar?

Design, The Libretto U100 ser mycket imponerande, med huvudsystemenheten utformade i svart, och locket hälften vit, halv silver magnesium. Detta ger en mycket solid skydd för skärmen, samt ge U100 en särskiljande och tilltalande utseende,. Tydligt Libretto U100 är liten, men hur små måste ses att döma. Det kommer faktiskt i två delar: själva datorn och en dockningsenhet som kallas Super Dock, som inrymmer den optiska enheten (en multi-format DVD-brännare, inte mindre). Huvudenheten åtgärder 21cm bred och 16,5 cm djup av 2,98-3,34 mm hög, variansen i höjd är på grund av att en nedtrappning av locket framåt. Utan dockningsenheten väger U100 bara 0.98kg,. Den Super Dock lägger omkring 1,4 cm till höjden och ungefär en centimeter på djupet med en utskjutande del på framsidan. Med denna enhet ansluten, Libretto U100 väger 1.43kg,. Inte överraskande, både tangentbordet och skärmen är mindre än vanligt. Åtgärderna skärmen bara 7.2in. över diagonalen, har ännu en upplösning på 1280 x 768 pixlar (WXGA). Den har en bakgrundsbelysning som omfattar 32 lysdioder och har något reflekterande yta. Trots detta är det ljus, mycket tydlig och absolut knivskarp,. Leverera en hög upplösning i ett litet utrymme gör det ganska svårt att läsa text på skärmen om du sitter den vanliga avstånd från det. När du skriver denna översyn på Libretto U100, fann vi det nödvändigt att huka över systemet för att få tillräckligt nära för att skärmen. Å andra sidan, titta på DVD på skärmen är oerhört givande,. Vi hade olika problem med tangentbordet, som är lite av en utmaning även för den lilla finger. Vi mätte sina QWERTY-tangenterna på 12m bred och 9mm djupt med 2 mm avstånd, och även om det är möjligt att touch-typ om du minskar din skrivhastighet, som arbetar i normal takt producerar alltför många stavfel. Hunt-och-picka maskinskrivare kan finna detta ett mindre problem, men,. Den U100 är liten handleds rastplats finns en två-knapp AccuPoint joypad som används för markören manipulation, plus en fingeravtrycksläsare till höger om höger musknapp. ; den 3,400mAh Li-ion batteri, som är löstagbar, sitter på baksidan av systemet, som skjuter ut något från en flush läge.

Funktioner, The Libretto använder 1,2 GHz ultralåg spänning Pentium M 753-processor, som har 2 MB nivå 2-cache och en 400MHz front side bus (FSB). Atheros AR5005GS trådlösa nätverk modul stöder 802.11b och g-standarderna, medan den integrerade grafiken hanteras inte av Intels senaste 915GM chipset med Graphics Media Accelerator 900, men av den tidigare generationens 855GME, som dynamiskt kan använda upp till 64 MB huvudsystemminnet,. Vår granskning modell kom med 512 MB systemminne (utbyggbart till 1 GB) och en 60GB, 4,200rpm hårddisk. En hårddisk skyddsmodul detekterar vibrationer eller plötslig rörelse och kan sätta drivhuvudet i en säker plats. Ett meddelande på skärmen låter dig veta när detta inträffar – du kan ställa in “detektionsnivån” där denna skydds sparkar i, eller stänga av den helt, kontakter och portar peppar fronten, vänstra och högra kanterna av systemet.. På den vänstra sidan finns en omkopplare för 802.11b / g och Bluetooth-moduler, en enda PC-kortplats och en mini VGA-ut-port (Toshiba buntar en omvandlare till en standard VGA-kontakt). De främre husen en SD-kortplats, en FiewWire (IEEE 1394) kontakt och en rad statuslampor, plus en rejäl reglaget för utkastning av PC-kort, Den högra sidan rymmer en volymkontroll hjul, hörlurar och mikrofon, ett par. . USB 2.0-portar och anslutningar för den integrerade 56Kbps modem och 10/100 Ethernet-modul, The Super Dock kunde ha ökat anslutningsmöjligheter – i synnerhet genom att ge fler USB-portar och kanske ytterligare stöd flash-kort, liksom äldre kontakter sådana som PS / 2 eller parallellt. Men det gör det inte: dess enda uppgift är att inrymma multi-format DVD-brännare och erbjuder en rad mediekontrollknappar (snabbspolning framåt, bakåt, spela, pausa) på det främre utsprånget. För enkelhetens skull och för att spara på batteriet, du kan spela DVD-skivor och CD-skivor utan att starta systemet i Windows.

Prestanda och batteritid, Ultraportabel datorer är sällan stjärnornas artister, även Acers senaste Travel 3004WTMi är en hedervärd undantag. Emellertid är Travel 3004WTMi byggd på Intels senaste Sonoma plattform och har en 2GHz / 533MHz FSB Pentium M-processor, till skillnad från Libretto U100, som använder den äldre 855GME chipset och har en 1,2 GHz / 400MHz FSB version av Pentium M.; Såsom resultatet är Libretto: s Mobile 2002 produktivitet poäng 146 fast snarare än spektakulära. Det är långt bakom Travel 3004WTMi anmärkningsvärda resultat på 256 – men att sätta detta i något bättre perspektiv, gjorde det slog IBM ThinkPad X40 poäng av 134. Vad detta innebär är att Libretto kommer att hantera vanliga kontorsprogram ganska glatt, även om det kunde kämpar med något alltför beräknings eller grafiskt krävande. Som sagt, DVD-uppspelning var bra på detta system,. Batteriets livslängd, mätt med Mobile 2002 med systemet körs i skrivbordet (full effekt) läge, kom in på 3 timmar och 16 minuter, vilket är ganska bra. Om du skulle dra upp inställningarna för strömhantering och har ett reservbatteri, kan du enkelt få en hel dags elnätet fria arbete från detta system.

Slutsats, The Libretto: s lilla storlek ger omedelbar överklagande, men snart de oundvikliga kompromisser aktualiserats. Den högupplösta skärmen, även om lysande kvalitet, har så små pixlar som text och ikoner är svåra att urskilja om du nästan trycker näsan mot skärmen. Tangentbordet är också sannolikt att orsaka problem för alla utom de mest kvickare fingrar. Vår andra niggle är bristen på extra anslutningar på dockningsstationen,. Totalt sett är U100, som kommer med en generös tre-års internationell garanti, en stor bit av design och konstruktion, och det gör en superb bärbar DVD-spelare som också kör Windows XP och office-program om du skulle behöva göra en del arbete när du är på väg. Tyvärr kommer några affärsresenärer kunna motivera att köpa den på £ 1249 (exkl. Moms) på den grunden.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator