Turnbull ignorerar hotande NBN katastrof som Vågar väger

Det mest tragiska sak om dagens frisläppande av regeringen revision of Labor nationella bredbandsnät (NBN) program är inte innehållet, utan det faktum att Malcolm Turnbull kommer, som alla visste att han skulle tro det – och bortse från det faktum att han har inlett en ännu större politik katastrof i vardande.

Turnbulls hjärtlösa och pågående förakt för verkligheten kommer säkert se honom feting rapportens slutsatser på kvällsnyheterna, medan du använder sina förutbestämda slutsatser att dölja det faktum att han redan har skjutit sig i foten med sin vita elefant gun – och på så sätt , sår tillbaka möjligheten till verklig industri framsteg genom ett decennium.

Först, policyn katastrof. Vi räknat ut för en tid sedan att Turnbull var desperat att gå vidare med sin version av NBN utan hänsyn till kostnads-nyttoanalys (CBA) som han tror alla Labor regeringar bör göra innan de bestämmer sig stora infrastrukturinvesteringar.

Labor NBN, som Turnbull egna strategiska översyn bekräftade kunde ha byggts för runt $ 7. miljarder dollar per år och levererade en viktig drivkraft för den ekonomiska tillväxten, har förutsägbart rubbished medan koalitionens $ 5,5 miljarder dollar per år betald föräldraledighet system, en skallig ansikte vote- köpa övning som förblir ett högvattenmärke Abbott regeringens hyckleri, är tydligen undantas från dessa överväganden eftersom, som Turnbull citeras i AFR som säger, “det är inte infrastruktur”. Som om det gör det OK.

Men låt oss inte gå dit just nu. Låt oss här i stället: även om han fortsätter att kämpa valet 2013 genom självbelåtet inge ytterligare en studie rubbishing Labor hantering av NBN, allmänhet och media ennui har inneburit Turnbull har till stor del undgått granskning för vad som kommer säkert att stå som hans största politiska katastrofer ännu.

Även när han fortsätter att kämpa valet 2013 genom självbelåtet inge ytterligare en studie rubbishing Labor hantering av NBN, har allmänheten och media ennui innebar Turnbull har till stor del undgått granskning för vad som kommer säkert att stå som hans största politiska katastrofer ännu.

Dessa är naturligtvis dubbelt. Den första, naturligtvis, är beslutet att bryta Folkpartiet dogm genom att lansera en, baldfaced, konkurrens och anti-privata industrin attack, på TPG Internet ansträngningar att bygga ut sin egen infrastruktur.

Labor kan ha varit tydlig i sin vision att NBN Co behövde vara ett monopol, men efter år av kampanjer mot den visionen Turnbull har förlorat all trovärdighet genom att rikta NBN Co att systematiskt utrota alla branscher konkurrens.

Som om hans planlösa politisk plattform inte redan illa nog, har Turnbull redan sätta bitarna på plats för sin egen personliga Waterloo från tidigt börjar NBN Co fiber-to-the-nod (FTTN) utbyggnad med en, så kallad prov ; leverera 2005-eran bredband till en befolkning ungefär motsvarar den för staden Newcastle.

Dessa absurda semantiska akrobatik är utformade för att dölja det faktum att Turnbull nu officiellt har börjat bygga sin egen vision av NBN, utan fördelen av en CBA eller någon av de motiverade, mätt analys som Vågar har krävt. Detta är hyckleri, men ännu värre, har det ogjort år att förhandla framsteg genom att sätta den framtida australiska telekom fast i grepp om Telstra igen.

Den tidigare nämnda skott foten har kommit som Turnbull – som verkar tro att han gör något progressivt genom att få på med FTTN utbyggnaden – har helt enkelt spelat in Telstras händer genom att ge företaget den tydligaste indikationen hittills av det sanna värdet av dess kopparaccessnät (KAN).

Detta kommer du att minnas, är det nätverk som Turnbull på allvar trodde skulle ges till regeringen utan kostnad efter “smärre justeringar” till Telstra definitiva avtal som förhandlats fram av den förra regeringen. Men med den FTTN rättegång nu meddelats har Turnbull visat sig Telstra att kopparnätet har en betydande återstående värde.

Grundläggande matematik visar att om företaget kan få $ 150.000.000 från regeringen att distribuera FTTN till 206.000 lokaler, och om Telstras nät når 10 miljoner ändpunkter, skulle det helt utbyggt FTTN över Telstras nät vara värt $ 7,275 miljarder företaget – och det är utan faktiskt säljer nätverket.

Turnbull – som verkar tro att han gör något progressivt genom att få på med FTTN utbyggnaden – har helt enkelt spelat in Telstras händer genom att ge företaget den tydligaste indikationen hittills av det sanna värdet av dess kopparaccessnät (CAN) … nätverket som Turnbull på allvar trodde skulle ges till regeringen utan kostnad efter “smärre justeringar” till Telstra slutgiltigt avtal.

Rätta mig om jag har fel, men det är en ganska stor skillnad mellan noll och $ 7,275 miljarder dollar – och jag är säker på Telstra kan göra samma matematik, med ännu bättre precision. Och om vi skulle använda dessa siffror för att extrapolera kostnaden för att köpa det verkliga nätet, kanske med hjälp av sex gånger VINST tumregel från NBN strategiska översynen – vi får en antydan om att hela inköpspriset för Telstras koppar kan vara runt $ 43,65 miljarder dollar.

Hmmmm. A $ 43 miljarder nätinvesteringar. Något om detta nummer låter bekant. Och medan jag medger gärna att siffran högar antagande på uppskattning och kommer sannolikt att vara felaktig i praktiken lyfter det på det sätt att det mycket väl kan fungera om Telstra bestämmer sig för att gräva och dra regeringen över kolen som det fungerar att omförhandla sin definitiva Avtal.

Telstra vet nu sitt nät faktiskt har kommersiellt värde – och det är betydande, särskilt eftersom den nuvarande regeringens bredbands vision helt bygger på det nätverket. Om Turnbull fortfarande ärligt tror bolaget kommer inte att slåss honom med näbbar och klor för att extrahera detta värde, kan han lika gärna avgå nu.

Tillbaka till Scales rapport, som lyder som en anklagelse mot process och genomförande mer än en anklagelse mot Labor vision. Och på många punkter, är betänkandet helt korrekt: Labor har faktiskt starta ett företag och uppgift med två kärn, massiva mål – nämligen att bygga en modern infrastruktur för kommunikation och för att befria det från snedvridande, oproportionerligt inflytande Telstra.

Labor satte aggressiva mål, och av någon anledning – Stephen Conroy skyller entreprenörerna, inte helt felaktigt, även om det fanns andra frågor också – det tog längre tid att få projektet från marken än optimistiskt förväntades.

Även Labor medger nu att det kunde ha lyckats utbyggnaden bättre, men i visionen insatserna finns det fortfarande ett starkt argument att det hade en mycket bättre uppfattning om vad det försökte göra än Turnbull gör nu. Ingen hade någonsin gjort vad Labor försökte göra, och denna svårighetsgrad måste ärligt införlivas någon bedömning av projektets tidigare resultat.

Men i stället för fastställande av Labor utförande och leverera en modern infrastruktur på ett mer effektivt sätt – som Vågar rapport föreslår är perfekt – Turnbull beslut att gå vidare med en bakåtsträvande utrullning och en nyligen befogenhet Telstra speglar precis vad en politisk katastrof NBN har nu blivit.

Saken är: med Abbott regeringen närmar ett år vid makten, Turnbull verkligen måste sluta skylla Labor och börja ta ansvar för sina egna felsteg. Om han inte dra sitt grepp om Telstra, och dra tillbaka sina attack hundar, kommer hans arv vara kommunikationsminister som revs inte bara ett NBN, men två av dem.

Vad tror du? Är Vågar rapporterar korrekt? Vad kan Labor lära av det? Och vad ska Turnbull göra med det?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata