Ubuntu 12.04 LTS: Morgonen efter

Efter den officiella utgåvan av Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin), tog jag steget och uppgraderade mitt huvudsakliga arbete PC från Ubuntu 11.10. Fram till lanseringen jag hade drivit 12,04 beta på en andra maskin. Även om jag kan byta till GNOME 2 (Classic) glatt på detta system, av någon anledning – återstår att lösa – jag kan inte göra detta på mitt arbete PC. Så jag bestämde att det var dags att granska den senaste versionen av Unity som körs på den senaste versionen av operativsystemet. Några av de iakttagelser som följer hänför sig till nya funktioner och några till funktioner som redan finns i Ubuntu 11.10 och tidigare versioner.

En officiell beskrivning av vad som är nytt i Ubuntu 12.04 är nu tillgänglig från Ubuntus webbplats. Det finns också en wikisida för de nya funktionerna i Ubuntu Server, som jag inte täckte i min recension av den stationära versionen.

Filsystemet navigering

Navigeringspanelen till vänster i hemkatalogen

Filsystem och bläddra i Unity är utformad för att styra användarens vanor. Historiskt sett har Linux alltid haft en mer fast strukturerad metod för att lämna system än, säg, Microsoft Windows. Men med Unity användare styrs till att använda hemmappen – som standard, ikonen omedelbart under ikonen Dash. Detta uppmuntrar starkt användare att skapa mappar och lagra filer i hemmappen, navigering till mappar ovanför den, såsom operativsystemet kataloger, är från hemmappen. Alternativen visas i en vertikal navigationspanel till vänster om hemkatalogen fönstret. Ett alternativt sätt att få tillgång till användarmappar och filer är tillgängliga via Dash fil och mappar lins.

Komponent mappar i operativsystemet kan visas genom att klicka på File System i navigeringspanelen, men de flesta av dessa är skyddade och kan endast ändras av administratören eller “super user”. Superanvändare tillgång beviljas via kommandoraden “sudo” verktyg och en ny förändring i Precise Pangolin är att sudo tillgång nu hanteras inom ramen för Sudo användargrupp i stället för som tidigare genom administratörsgruppen. Detta leder Ubuntu i linje med uppströms distribution, Debian.

Nätverksbläddring är också genom navigationspanelen i hemkatalogen fönstret.

Skrivbordet menyn och Ubuntu Hjälp

Skrivbordsmenyn ger direkt tillgång till toppen av filsystemshierarkin

Placera muspekaren på Unity skrivbordet övre menyraden med ett tomt skrivbord kommer att avslöja en annan dold funktion – en stationär meny. Detta ger mer direkt tillgång till de övre nivåerna av filsystemet än hemmappen.

Onlinehjälpen fil – Ubuntu Desktop Guide

Genom att klicka på Hjälp från skrivbordet menyn och sedan klicka på en ytterligare (till synes överflödig) val av Ubuntu Hjälp visar Ubuntu Desktop Guide för 12,04. Detta verkar vara väl organiserade och ganska omfattande, och är definitivt en rekommenderad läsning. Till exempel under “Desktop appar och fönster” det är en guide till “Användbara kortkommandon”. GNOME 2 användare kan hitta en liknande guide till GNOME via menyval Program / Tillbehör / Hjälp.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Remmina fjärrskrivbordsklient, remmina ansågs som ersättare för tsclient som standardfjärrskrivbordsklient i Ubuntu 11.04. Som det visade sig, var Vinagre valts för 11,04, men Remmina har gjort det i Precise Pangolin. Remmina stöder RDP, VNC, NX, XDMCP, SSH, Avahi och Telepati fjärrskrivbordsprotokoll.

Den Remmina fjärrskrivbordsklient stöder en rad fjärr protokoll, vilket gör att IT-stöd personal för att utföra fjärrunderhållsuppgifter på datorer som kör olika operativsystem

Medan Remmina körs visas en avlägsen ikon till vänster om menyer statusindikator på skrivbordet menyraden

Gömda: Vin och utskriftsköer

Även vinet är nu osynlig, vinet verktygen visas som tillämpningar inom Dash

I syfte att förenkla och röran avlägsnande, har vissa saker gått under jorden. Tidigare med GNOME 2 skrivbordet om du vill försöka köra Windows-program och hade vin installerat, dök vin på programmenyn med sin egen undermeny för att starta Windows-program. Under Precise Pangolin, är Vin behandlas som en tjänst eller operativsystem förlängning och visas inte på menyerna. Windows-program som är installerade under Wine visas helt enkelt som program i Program linsen och om du klickar på kommer att lansera under Wine. Men vin Konfigurera unistall och winetricks verktyg – som tidigare presenterats som en del av vin undergruppen – förekommer som tillämpningar.

Både vin och Remmina är tillgängliga för installation från Ubuntu Software Center.

Skrivarhantering nås från Unity skrivbordsmenyn överst

Skrivare och utskriftsköer är också förvånansvärt svårt att hitta. Skrivare finns under systemmenyn nås via växeln som ikonen längst upp till höger på skärmen. Högerklicka över enskilda skri ikoner kommer att avslöja en meny och utskriftskön är det sista objektet i menyn. När det 1000 sidor långt dokument har av misstag skickas för utskrift man kan önska för en snabbare, enklare, på väg till jobbet har avbrutits.

Utskriftsköer för aktiva utskriftsjobb kan också öppnas från övergående utskriftsikonen som visas i Unity skrivbordet menyraden

Lyckligtvis, när ett utskriftsjobb i kö, visas en skrivarikon på skrivbordet övre menyraden klicka på ikonen visar den aktuella skrivaren, med en ytterligare klick på den namngivna skrivaren avslöja kön.

Minimerad program går också under jorden och återlanseras från lämplig Launcher-ikonen. Aktiva minimerade program indikeras med små grå pilhuvuden som visas till vänster om de uppskjutnings ikoner. En liknande pilspets visas till höger om ikonen associerad med maximal tillämpning. Detta känns lite konstigt, eftersom du räknar med att kunna växla denna ansökan och tillbaka mellan maximerad och minimerad genom att upprepade gånger klicka på ikonen, men att detta inte händer.

Post, Systeminställningar och mer

Liferea (Linux RSS-läsare) kan nås från postrullgardinsmenyn

Det finns många användbara bitar undangömt på den högra änden av skrivbordet menyraden i menyerna indikator, till exempel Liferea – Linux RSS-läsare – i rullgardinsmenyn som visas när kuvertikonen klickas. Denna meny erbjuder också inställningar för meddelandestatus och andra meddelanden och e-postkontroller.

Till vänster om kuvertet är ikonerna för tangentbordsval och layouter, och sedan för väder. Till höger om kuvertikonen är bluetooth kontroller, trådbundna nätverksinställningar, en kalender, konto växling och slutligen på ikonen systemet som förutom systeminställningar, ger också tillgång till de vitala systemuppdateringar och Avsluta begäran.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner