Varför Facebook satsar sin framtid på öppen hårdvara, och varför det är viktigt för dig

I åratal har servrar byggts till en uppsättning meny – med de flesta kunder erbjuds lådor inklusive samma hårdvara och mjukvara, om de behövde det eller inte.

Mer om Facebook infrastruktur

Facebook detaljer två års arbete för att slå på standard HTTPS, Facebook förklarar hur “TAO” tjänar sociala arbetsbelastning, dataförfrågningar, Facebook devs förklara hur det kartor användaranslutningar till andra “enheter, Facebook översätter naturligt språk gränssnitt enligt Graph Sök, Facebook ingenjörer avslöjar hur Parse passar in Platform, B2B strategier, Facebook släpper nya socialgrafdatabas riktmärke: LinkBench; Facebook avslöjar ärendes bakom app Center rekommendation motor; förstå Unicorn: En djupdykning i Facebooks Diagram Sök

Webb jättar som Google och Facebook har valt mer av en à la carte aproach för sina datacenter, utforma servrar som är anpassade till de dator arbetsbelastning de kommer att utföra och ingenting mer.

Under Open Compute Project (OCP), har Facebook och dess partners åtagit sig att utveckla nya mönster för dator, lagring och allmän datacenter infrastruktur – inte bara servrarna själva, men chassit och ställningar de sitter i och tillhörande strömförsörjning och kylning, och sedan dela dessa mönster så att de kan förfinas och utvecklas.

För Facebook är övergången till DIY datacenter löna sig, i både effektiviteten och tillförlitligheten hos sina datacenter. Facebooks datacenter i Luleå, Sverige, är rustad med 100 procent OCP utformad utrustning, och har en felfrekvens en tredjedel av Facebooks datacenter som kör en blandning av OCP och icke-OCP hårdvara.

På liknande sätt, Facebook credits OCP utrustning för låter det gå några av de mest effektiva datacenters i världen. Facebooks serverfarmar har en strömförbrukning effektivitet (PUE) betyget 1,07, när den “gyllene standarden” för branschen är 1,5 (PUE återspeglar hur mycket av den totala kraften levereras till en datacenter blir till en server).

I slutändan kommer företagen vara bättre betjänt av kitting ut sina datacenter med infrastruktur som har skalats ner till de centrala delarna som behövs för att utföra specifika dator arbetsbelastning, säger Frank Frankovsky, Facebooks VP av hårdvara design och varuförsörjning, en strategi som OCP refererar till som “fåfänga fria design”.

“Vi [Facebook] ta bort allt som inte är nödvändigt, om det inte bidrar till att beräkna ditt nyhetsflöde eller lagra dina bilder så är det inte i konstruktionen så det finns färre saker som kan bryta”, sade han, att förklara varför OCP servrar har visat mer pålitlig.

Man tar bort så mycket du kan för att göra det så effektivt som möjligt, och även det finns inte så många underordnade saker som kan bryta.

Frankovsky sade en annan uppsving för kvalitet kommer från tester som görs är specifika för arbetsbelastningar som körs. Däremot testmetoderna som används på traditionella servrar från OEM är begränsade eftersom de måste göra “mycket bred och ytlig testning” för ett stort antal användningsfall.

Modularitet är en annan grundläggande princip OCP konstruktion, är en central idé bakom projektet att bryta komponenter i datacentret, rack och server i delar som kan bytas ut som datorbehov förändras. Vid projektets Santa Clara toppmöte tidigare i år var “gruppkram” slot arkitektur avslöjade, vars utformning skulle tillåta server moderkort att acceptera Armsystem på en marker, liksom AMD eller Intel-kretsarna.

Medan endast en handfull stora företag har offentligt erkänt att använda Open Compute mönster i sina datacenter, den andra stora företag är Europeiska webbhotell Rackspace, verkar det server OEM såsom IBM, HP och Dell måste också flytta in i à la carte-servrar om de vill vinna affärer från stora webbkunder som Facebook.

Alla Facebook hårdvara i datacentraler kommer att OCP-designer, sade Frankovsky, oavsett om det är från ODM (Original Design Manufacturers) – företag som Hyve Lösningar eller Quanta som tillverkar produkter för försäljning under ett annat varumärke – eller av OEM, både Dell och HP är medlemmar i OCP.

Öppenheten i OCP innebär att bidrags delar mönster för datacenter utrustning de producerar. Stora företag som Rackspace kan sedan ta dessa mönster och ändra dem för att passa deras specifika behov och sedan få ODMs att tillverka utrustningen.

Mindre företag, utan förmågan eller viljan att ändra OCP motiv kan köpa utrustning baserad på vanilj OCP specifikationer. Detta är den strategi som videospel utgivare Riot Games, som ansvarar för det populära online-spelet League of Legends.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Det finns ett antal OCP godkända utrustningstillverkare som tillverkar servrar och datacenter infrastruktur baserad på OCP mönster, såsom Penguin Computing, vilket gör servrar baserade på Open Compute V2 och V3-system.

“Det är två exempel på hur samhället utövar ur en adoption perspektiv” Frankovsky, som också är ordförande i OCP, sade.

Även om företagen inte anta OCP utrustning direkt Frankovsky förutspår att antalet datorer arbetsbelastning utförs på OCP utrustning kommer att fortsätta att växa som mer arbete övergår till cloud computing leverantörer från mindre datacenter.

“Cisco UCS eller Poweredge-system är utmärkt för små och medelstora som vill ha en helt integrerad stack av teknik. Dessa kunder inte vill ha öppenhet, de vill saker att arbeta”, säger Frankovsky.

Öppna Compute: Har datacentret har en öppen framtid, Open Compute Project tar på växlar och nätverk, Facebook öppnar öppet Compute Project?

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Med tiden dessa kunder kommer att anskaffa mindre och mindre, men kommer outask att cloud computing leverantörer, vilket är anledningen till att jag är så optimistisk inför de konsekvenser som OCP kommer att få på industrin under de kommande tre till fem år. Det är de stora leverantörer som är de främsta användare av öppen compute.

Inte alla företag har lätt definierbara datorarbetsbelastningar som kan så lätt anpassade till den underliggande hårdvaran, eller är bundna av lagar eller andra begränsningar på hur de utför databehandling, som Frankovsky accepterar skulle kunna begränsa deras antagande av OCP hårdvara.

Att lära sig OCP kunde arbeta för dessa företag var en del av anledningen till att OCP frågade Don Duet, chef för global teknologi för finansiell fast Goldman Sachs att sitta på OCP ombord, sade han.

“Goldman Sachs är ett exempel på ett företag som är starkt belastade av regulatoriska krav. Att lära mer om vad som är utmaningarna för att uppnå denna nivå av effektivitet baserad på verkligheten i den värld de lever lär oss en hel del”, säger Frankovsky.

En av de saker som vi har kommit fram till är dock inte allt är bunden av dessa begränsningar. Finansiella tjänster har mycket storskaliga ut gårdar datorer som ser väldigt lik vår, vanligtvis kör Monte Carlo-simuleringar. Det är en ganska stor del av sin IT-infrastruktur som omedelbart kan dra nytta av Open Compute.

“Det finns stora och växande delar av allas datainfrastruktur som ser mer ut som webb skala arkitekturer”, sade han, med hänvisning till hälso- och läkemedelsforskningsdatorkluster samt olje- och gas serverparker för behandling av seismiska data.

Ur en fysisk synvinkel infrastruktur, de ser en fan av mycket som Google, Microsoft, Facebook eller en Amazon.

En framväxande serverarkitektur som kompletterar OCP fåfänga gratis och modultänkande är, microservers, energi smuttar servrar – vanligtvis med ett TDP-värde under 15W – som kan användas för att utföra beräknings enkla uppgifter i stor skala.

Vi är verkligen glada över möjligheten att microservers [at Facebook] “, säger Frankovsky och tillade att Facebook är ännu inte antagit dem i valfritt antal, eftersom det väntar på en lämplig 64-bitars Micro system på ett chip. Intel nyligen släppt sin andra generationens Atom-baserade Micro SoCs – den, Avoton chip, – och de första 64-bitars ARM microservers ser osannolikt att fartyget i valfritt antal fram till 2014.

“De första områden som vi skulle utnyttja en teknik som det är i lagringsområdet”, säger Frankovsky.

Han sade att Facebook testar för närvarande två OCP Open Vault lagringsfält – en Avoton-baserade och den andra en Calxeda ARM-baserade system – där Serial Attached SCSI (SAS) regulatorer har bytts för microservers.

“Vi har vänt vad som anses bara en massa skivor i en lagringsserver. Det gör det möjligt att eliminera hela separat server chassi som används för att sitta ovanför skivvägg, nu servern är en Micro och sitter i en kortplats som är en del av lagringsenheten “, sade han.

Designen för lagringsfältet kom från OCP samhällsbyggande på fritt tillgängliga mönster för OCP hårdvara, och för Frankovsky det visar varför delning OCP mönster är värt besväret.

“Det är ett exempel på ett samhälle bidrag, och en av de” Aha “ögonblick, det är som” Gosh, varför vi inte tänker på det. “Vi har en massa bra ingenjörer men vi har inte alla de största ingenjörer under ett tak, ingen gör. det är ett exempel på kraften i öppen källkod “, säger Frankovsky.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Varför öppna compute kommer att bli mainstream

Mer att läsa om Open Compute Project