Vodafone Mobile Connect USB Modem Review

Liksom andra mobiloperatörer, har Vodafone för en tid erbjudit PC Card-baserade produkter som ger 3G-uppkoppling på resande fot. Men tar nya Vodafone Mobile Connect USB-modem saker ett steg längre: det är mindre och lättare än ett PC-kort och det ger själv installera tjänster för Windows-användare.

Det finns tre taxor: Data 250 (£ 25 per månad, £ 99 för modemet, 250MB bruksgränsen, £ 1 / MB över-limit avgift, roaming på £ 3,50 eller 8,75 £ / MB på lämpligaste eller andra nätverk); Data Obegränsad (45 £ en månad, £ 49 för modemet, ingen bruksgränsen, roaming på £ 3,50 eller 8,75 £ / MB), och reseuppgifter (95 £ en månad, £ 49 för modemet, ingen bruksgränsen, 100MB fri roaming på önskade nätverk, då £ 2 / MB, 8.75 £ / MB roaming på andra nät).

Design, Vodafone Mobile Connect USB-modem – som finns på nätet från och med idag och genom utvalda Vodafone Business butiker från 22 November – är något större än en vanlig USB keydrive: vi mätte den på 42mm bred, 88mm lång och 15mm tjock. Cartouche formad anordning färgas ljust vit bortsett från Vodafones flisa och röd logotyp och emblem. En lysdiod på framsidan lyser i olika gröna och blå konfigurationer för att indikera anslutningsstatus: den blinkar grönt och sedan kvar när apparaten hittar och sedan ansluter till GPRS, samma mönster i blått berättar om 3G-anslutning status.

Det finns en plats på en långsida för SIM-kortet, och en mini-USB-kontakten på en kortsida. Modemet ansluts till datorn via en USB-kabel.

En kabel-anslutning kan tyckas krångliga, men i själva verket är mycket praktiskt som modemet är för stor för att fästa direkt till en USB-port utan att det hindrar tillträde till närliggande portar. Och om du skulle vilja använda modem med en stationär dator, vars USB-portar är ofta göms undan på baksidan, kommer en kabel vara välkomna.

Vodafone Mobile Connect USB-modem är i själva verket levereras med två kablar. Den ena är en skugga under 20cm lång och kan användas med en USB-port som kan leverera ström till modemet. Den andra är längre – ungefär 90 cm – och dubbel slutade på datorsidan. Detta kan användas om du arbetar med en självdriven USB-hubb som inte ger modemet med tillräckligt med ström via en enda port.

Modemet levereras med en tryckt manual och levereras i en DVD-utformar fallet.

Funktioner och prestanda, Vodafone Mobile Connect USB Modem ger tri-band GSM, GPRS, EDGE och 3G stort område trådlös anslutning. Det är också HSDPA-kompatibel, och därför kan leverera upp till 1.8Mbps under lämpliga förhållanden.

När den används med versioner av Microsoft Windows, är det en komplett själv installera systemet. Modemet kan också användas med Mac OS X 10.3.9 eller högre, men du måste installera den manuellt från en CD i detta fall. Vi förstår att Windows Vista-kompatibilitet kommer att tillhandahållas via en nedladdning från Vodafones hemsida.

Vi använde en bärbar dator som kör Windows XP för att testa modemet. Vi följde instruktionerna i instruktionsboken, ansluta modemet och väntar på sin programvara att installera. Processen tog bara två minuter på vårt testsystem.

När installationen hade avslutat, sprang Vodafone Mobile Connect programvaran automatiskt och informerat oss om att Vodafones 3G-nät var tillgängliga. Efter att ha visat på knappen Anslut var vi på nätet. Om systemet fungerar så smidigt på varje bärbar dator som det gjorde på vårt testsystem, kräver installation absolut ingen teknisk förmåga.

Det finns några inställningar som är tillgängliga: du kan instruera programmet att ansluta automatiskt när du ansluter modemet till datorn och ställ in Vodafone Mobile Connect USB Modem som standardmodem. Det finns en inbyggd användning bildskärm som kan visa både tid online och mängden data nås av enheten, för nuvarande och tidigare månader.

Efter att ha satt programvaran för att ansluta till Internet automatiskt när modemet är inkopplad, var efterföljande nätet sessioner på vårt testsystem inleddes runt en minut om vi hade tidigare ansluten under en enda datorsession. Anslutningar tog cirka 1,5 minuter om vi startat maskinen mellan anslutningarna. Observera att dessa tider kommer att variera beroende på faktorer som processorhastighet och andra program som körs när du ansluter modemet.

Vi avslutade ett antal hastighetskontroller under testperioden och fann att vi kunde konsekvent ansluta till internet med hastigheter på över 1.0Mbps. Naturligtvis kommer genomströmning variera beroende på lokala signalkvalitet och antalet andra användare på nätet på den tiden.

Vi hittade single-ended kabel lite kort för vår smak. USB-portarna är på baksidan av vårt test anteckningsbok och kabeln inte sträcka tillräckligt långt för oss att enkelt se modemets blinkande lampor. Detta är dock en mindre gripe, enkelt lösas genom att använda längre dubbelhövdade kabel.

Vi är mycket imponerade med Vodafone Mobile Connect USB Modem. Det kunde inte vara enklare att installera, ger fasta 3G datakommunikation och är enkel att konfigurera. Det är också mindre och lättare att bära än ett PC-kort, och kräver minimal teknisk kompetens att använda.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator