Zaurus SL-C860 Review

Om du trodde Palm och Pocket PC var ditt enda alternativ så långt som handdatorer är berörda, tänk om. Sharp har en rad handdatorer kallas Zaurus som kör operativsystemet Linux. Dessa är mycket populära i Japan, men några modeller har gjort det till Storbritannien – officiellt, åtminstone. Men det är möjligt att få tag på de senaste Zaurus modellerna genom ett företag som heter ShirtPocket, som erbjuder £ 565 SL-C860 (granskas här) och en något billigare alternativ, de £ 469 SL-C750 (priser inkluderar import service och moms ).

Design, The Zaurus SL-C860 har en vikbar design, som liknar Sonys CLIE PEG-UX50. SL-C860 är något större än Sonys anordning, som mäter 12 cm bred och 8.3cm djup och 2.32cm hög. Det väger lite mer också, på 250g. Med locket stängt Zaurus SL-C860 är liknande fotavtryck till en “genomsnittlig” Pocket PC handdator, men något djupare och lite tyngre,. Den Zaurus SL-C860 är avsedd att användas i tre lägen. Lyft på locket notebook-stil, och du kan använda en två- eller fyra fingrar “jakt-och-picka” metod för att skriva om dina händer är relativt små. Alternativt, om du trycker på skärmen tillbaka tills den snäpper ett nästan plant läge, kan du håller enheten med båda händerna, petade på tangenterna med tummarna,. Det tredje alternativet är att svänga skärmen runt sin centrala gångjärn, och lägga den platt på tangentbordet. I detta läge ändras displayen automatiskt från liggande till stående läge, klar för användning i standard tablet-läge. 640-by-480-pixel skärm åtgärder 3.7in. över diagonalen och är tryckkänslig. Tyvärr kan du inte kan vrida skärmen runt när strömkabeln är ansluten, eftersom det sticker ut från baksidan av huset, skär tvärs lockets plan vridbar,. Det finns en rad kontakter och växlar runt kanterna på enheten. Med SL-C860 i liggande läge, den vänstra sidan inrymmer synkroniseringskabeln. På baksidan är strömkontakten, en SD-kortplats (enheten stöder inte SDIO) och en IR-port. Ett par knappar är i första hand avsedd för användning när SL-C860 är i stående läge, det vill säga ett rullhjul och en rocker med “OK” och “Avbryt” funktioner. Strömbrytaren är här också,. Den högra sidan är hem till ett hörlursuttag, en typ II Compactflash-kort och pennan bay. Pennan själv är något av en besvikelse, är kort och lätt,. Det finns ingen inbyggd trådlös anslutning bortsett från infrarött, men du kan lägga till både Bluetooth och Wi-Fi (802.11b) via expansionskort,. Den utbytbara Li-ion batteri ligger under en platta på undersidan av maskinvaran. Datoranslutning levereras med en USB-kabel som har en egen kontakt på SL-C860 slut. Programvara för synkronisering skrivbordet och för installation av program till enheten tillhandahålls. Observera dock att detta program är japanska. Du uppmanas att ladda ner den engelska synkroniseringsprogram för en annan Zaurus modell 5500, som såldes i Storbritannien av Sharp. Denna programvara fungerar även med denna Zaurus. ShirtPocket ger inte detta ur lådan, är mycket angelägna för dig att läsa Sharp licensavtal – som du gör som en del av nedladdningen,. Den fullständiga japanska manual finns i produktförpackningen. Detta kompletteras med en tunnare guide som produceras av ShirtPocket, vilket ger grundläggande “komma igång” information – men inte, vi bedömer den fullständiga detaljer i full manuell.

Funktioner, The Zaurus SL-C860 kör Linux-baserade (OpenPDA) Qtopia Application Environment utvecklats av Trolltech. Det drivs av en 400MHz Intel XScale PXA255-processor och kommer med 128 MB minne, varav cirka 65 MB är tillgängligt för användaren. Detta är Flash lagring, så det borde överleva batterifel. En separat 65MB är tillgängliga för program som körs,. Användningen av Linux i Zaurus SL-C860 är helt klart en avgörande faktor. Qtopia är en utmärkt tillämpning, och det levereras komplett med den typ av programvara som handhållna användare förväntar sig – kalender, adressbok, ToDo, e-post, textredigerare, webbläsare, (Word-kompatibel) ordbehandlare, (Excel-kompatibel) kalkylblad och Musikspelare. Det finns handskrift, samt en mjuk tangentbord. Zaurus SL-C860 stödjer även Java,. Användargränssnittet skall vara lätt gripas av någon bekant med ikonbaserade system. Ett “Q” knappen längst ned till vänster på huvudskärmen fungerar ungefär som Windows Start-knapp, dyker upp en lista över program som organiseras i ett välbekant utseende mappstruktur.

Prestanda, Tangentbordet består av QWERTY-tangenterna mäter runt 8mm bred och 6mm lång, det finns en rad av något mindre siffertangenterna plus en rad funktions och genvägsknappar. Sharp även finner utrymme för en uppsättning av riktnings piltangenterna i en inverterad T-form. Tangenterna är taktila, och vi fann dem bekväma och lyhörd. Surround till nycklarna är en annan sak: den är gjord av ett mjukt material snarare än en stel en, och inte känner alltför kraftig, i sitt naturliga tillstånd, är Zaurus SL-C860 endast tillgänglig i japanska.. ShirtPocket har tweaked programvaran för att göra det möjligt att köra på engelska, och i de flesta fall ansökningarna är helt OK. En eller två bitar av japanska kvar här och där, men vi hittade ingenting kritiska under våra tester,. Mer av en oro i detta avseende är tangentbordet. ShirtPocket s anglicising aktivitet här är uppenbarligen begränsad, och det finns en hel del japanska tecken hittas. Dessa är oftast funktionsknappen alternativ och inte stör din förmåga att skriva text, men de irriterar. Ditt enda alternativ är att använda klistermärken eller leva med den visuella irritation,. I dagligt bruk var vi mer än nöjda med SL-C860 allmänna prestanda. Skärmen är mycket tydlig och ljus, och vi hittade batteritid vara utmärkt. Vi sätter på skärmen för att stanna på hela tiden och fast det på halv ljusstyrka, ställ in högtalaren till sin högsta volym, och loopas MP3. I det här läget, vi fick 6 timmar 23 minuter i livet från 1,700mAh Li-ion batteri, som väl kan jämföras med andra handenheter som vi har testat.

Slutsatser; Vi är besvikna över att Sharp inte har ansett det lämpligt att starta Zaurus SL-C860 (och dess något mindre väl specificerade syskon C750) officiellt i Storbritannien. När de står, det är mycket funktionella enheter, om något dyrt på grund av behovet att betala importavgifter. Priset sätter förmodligen dessa handenheter utom räckhåll för alla utom Linux PDA entusiaster. Detta är kanske inte så illa, eftersom Linux är inte så lätt att hantera som antingen Palm OS eller Windows Mobile 2003, och nykomlingar till handhållna enheter bör nog undvika,. Till bolagets kredit, är ShirtPocket helt up-front om detta och om tjänsten det ger. Potentiella köpare bör läsa företagets webbplats noggrant. Vi bör också betona återigen att denna produkt inte officiellt stöds av Sharp i Storbritannien, och om du lockas av det, då vara medveten om att din enda kontakt och källa till stöd är ShirtPocket.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator